Smo v času, ko je hitrost spletne strani postala eden ključnih dejavnikov za uspešen posel. Po eni strani zato, ker počasno nalaganje strani odvrača kupce in uporabnike, ki zapustijo spletno mesto, še preden se naloži do konca. Po drugi strani pa zato, ker je hitrost nalaganja strani izredno pomembna za doseganje dobrih rezultatov v spletnih iskalnikih, kot je Google.

Google na ta način dobesedno kroji usodo vašega posla, a brez strahu. Potem ko boste vedeli, kako pohitriti svojo spletno stran, postavljeno na platformi WordPress, boste dosegli tudi boljše rezultate. Poglejmo si 5 nasvetov za pohitritev WordPress strani.

1. Kvalitetni strežniki in gostovanja

Čeprav je na trgu moč zaslediti ogromno ponudnikov spletnega gostovanja, pa je potrebno biti pri tej izbiri še kako previden. Če želite svojemu poslu dobro in želite imeti spletno stran, ki se uvršča visoko med zadetki iskanj, potem si vzemite nekaj časa za preverbo.

Preglejte in preverite ponudbo na trgu, primerjajte vse podatke in se odločite za tisto, ki vam bo nudilo najboljše. To so v osnovi vsekakor strežniki z SSD diski, locirani v Sloveniji. Poleg hitrosti pa se nekoliko usmerite tudi na dosegljivost pomoči uporabnikom.

2. Nastavite primerno PHP verzijo

Nekatere spletne strani še vedno »sedijo« na starejših PHP verzijah, na primer na 5.4 ali 5.6, kar pa nikakor ni dobro za hitrost nalaganja spletne strani. Danes se za čimbolj optimalno delovanje uporablja PHP verzija 7+.

Predhodno morate le preveriti, ali je vaša grafična predloga kompatibilna s to verzijo, enako kot tudi vsi naloženi vtičniki. V nasprotnem primeru se vam lahko pripeti, da namesto hitrejše strani dobite ven »polomljeno«.

3. Optimizacija fotografij

Ena od najpogostejših napak, ki jih naredijo lastniki spletnih strani, je, da nanje nalagajo prevelike fotografije. Poudariti je potrebno, da fotografije v velikosti 1 MB nimajo kaj iskati na spletni strani. Ustrezno pomanjšane (enake kvalitete) bodo dosegale največ okrog 100 KB, kar pa je neprimerljivo manj in lažje za nalaganje.

Še posebej velike težave to predstavlja pri nalaganju spletnih strani, ki imajo za vsebino veliko slikovnega gradiva, kot so denimo različne galerije. Fotografije, s katerimi so opremljeni članki, so navadno »težke« med 20 in 100 KB. Nekoliko večje so tiste, ki se jih uporabi za naslovne sliderje ali ozadja strani. Tudi pri teh pa bodite previdni in dosledni.

Nasvet: fotografije naj bodo vedno JPG ali WEBP (namesto PNG ali BMP) in v pikslih velike ravno toliko (ali manj), kolikor pikslov šteje širina članka.

4. Previdno z nalaganjem vtičnikov

WordPress vtičniki so odlična zadeva, saj omogočajo dejansko vse, kar si človek zamisli. Od raznih dodatkov, izgleda, do različnih orodij, ki pomagajo polepšati spletno stran in jo narediti bolj všečno in zanimivo.

Toda, pozor! Vtičniki, še posebej tisti zastonjski, lahko s seboj prinašajo tudi težave. Nekateri vtičniki s seboj prinašajo prave »umetnije«, kar se neurejene kode tiče, pa tudi kakšno škodljivo kodo.

5. Predpomnjenje (cache)

S pravilno nastavljenim predpomnjenjem boste dosegli, da se bo vaša stran uporabnikom naložila hitreje. Ker si bo brskalnik na računalniku ali telefonu posameznega obiskovalca že shranil vsebino, bo ob naslednjem nalaganju vse potekalo precej hitreje.

V ta namen lahko uporabite kar nekaj kvalitetnih vtičnikov, med katerimi je eden najbolj priljubljenih vsekakor brezplačni vtičnik WP Super Cache.