Registracija domene je ključen trenutek pred prvimi koraki do svoje nove spletne strani. Nekateri se premalo zavedajo pomembnosti izbire prave domene, ki na koncu vpliva na marsikaj. Tudi na reči, na katere nikoli ne bi pomislili.

Na večje zaupanje obiskovalcev, na to ali si bodo vašo domeno zapomnili ali ne, kako bo nanjo gledal veliki Google in podobno. Izbira prave domene bo konec koncev vplivala tudi na vaš posel, prihodke in na prepoznavnost znamke, ki jo boste gradili.

Izberite pravo ime za domeno

Najbolje je, če je v domeni zapisano ime vašega podjetja ali blagovne znamke. Tako bodo ljudje lažje povezali vašo spletno stran s podjetjem in se jim bo ta informacija zasidrala v možgane. Če to ni izvedljivo, morda zaradi predolgega imena podjetja ali kakšnega drugega razloga, izberite nekaj, kar govori o vašem poslu.

Seveda boste prej preverili, ali je izbrana domena sploh še dostopna. Če ni, bo potrebno v lov za neko drugo. Če se ukvarjate s prodajo sadja in zelenjave, to uporabite tudi v domeni. Kombinirajte, a ne pretiravajte. Domena naj bo čim krajša že zato, da si jo ljudje lažje zapomnijo. Omeniti pa velja tudi, da Google ne mara predolgih domen in takšnih z več vezaji. Na primer okusno-sadje-in-zelenjava.si.

Izberite ustrezno domensko končnico

Zelo pomembno je, da izberete tudi ustrezno domensko končnico. Če boste ciljali na domače obiskovalce, potem vsekakor zakupite domensko končnico .si, ob tem pa tudi denimo .com, saj si ne želite, da bi nekdo registriral domeno, enako vaši, le z drugo končnico. Končnica .com je splošno sprejeta in jo je priporočljivo registrirati tudi, če imate že končnico .si.

Spletno stran postavite na končnici .si, tisto .com pa enostavno preusmerite nanjo. Če vaša izbrana domena na končnico .si ni prosta, nikar ne zakupujte končnic drugih držav, kot so .hr, .it in podobne. Google namreč najprej prikaže zadetke z nacionalno končnico države, v kateri se sproži iskanje.

Logično, mar ne? Za domensko končnico domene, ki je namenjena spletni agenciji ali drugemu podjetju, ki se ukvarja s spletom, je zelo primerna tudi končnica .net.

Kaj pa cena registracije domene?

Najbolj priporočljivo je domeno registrirati pri ponudniku, kjer boste naročili tudi gostovanje. V veliko primerih so cene na ta način nižje, akcijske, ali pa za določeno obdobje zakupa prejmete kakšno darilo. Preverite cene pri različnih ponudnikih in se odločite za najugodnejšo.

Še ena zanimivost, če še niste vedeli – zakupite lahko tudi domeno s šumniki. Denimo šotor.si. Ni pa to najboljša izbira, saj uporabniki niso vajeni pisati šumnikov, obstaja pa tudi verjetnost, da kateri izmed spletnih brskalnikov ne zna prevesti tovrstnih znakov in iz domene naredijo kakšno »spakedranko«.

Še ena težava, ki se pojavi s šumniki v domeni, je lahko e-pošta, saj vsi e-poštni strežniki ne znajo pravilno obdelati tovrstnih domen. Če se ideji nikakor ne morete upreti, kupite tako domeno s šumniki kot tisto brez in domeno s šumniki enostavno preusmerite na domeno brez šumnikov, na kateri bo stala vaša spletna stran.

Pa srečno in veliko kreativnih idej!