Pred postavljanjem nove spletne strani nas vedno čaka še nekaj drugih nalog, ki jih je potrebno opraviti. Mednje štejemo izbor spletnega gostovanja, seveda pa tudi zakup domene. Prav ta je ena ključnih točk nove spletne strani in njene kasnejše prepoznavnosti.

Na voljo imamo kar nekaj različnih domenskih končnic, pri čemer pa velja opozoriti, da ni popolnoma vseeno, za katero se odločimo. Ena večjih težav pri tem delu je zasedenost večine zanimivih domen, zato veliko ljudi poseže tudi po domenskih končnicah, ki niso najboljša izbira zanje.

Kaj sploh je domenska končnica?

Pri domenski končnici gre za del domene, ki se nahaja za imenom domene in je od nje ločena s piko. Poznamo klasične domenske končnice, kot so .COM, .NET in podobne. Na drugi strani pa imamo na voljo tudi nacionalne domenske končnice, pri čemer je slovenska .SI.

Na tem mestu povejmo samo, da za spletno stran, ki bo ciljala na domače obiskovalce, nikar ne kupujte domenskih končnic drugih držav samo zato, ker so imena domen pri nas že vsa zasedena. S tem bi naredili več škode kot koristi, o čemer nekaj več v nadaljevanju.

Pridobite zaupanje obiskovalcev

Kot tudi sami verjetno veste, Slovenci »googlamo« enako kot vsi drugi in na ta način iščemo določene informacije, izdelke in vse, kar nam splet ponuja. Klikamo pa na zadetke, ki se pojavijo med prvimi, imajo zanimiv naslov in opis ter so slovenski.

Kako pa vemo, da so? Naši možgani že kar avtomatično poiščejo spletne strani z domensko končnico .SI, saj te vzbujajo največ zaupanja. Vemo, da so domače, saj jih v veliki večini registrirajo Slovenci in slovenska podjetja, prav tako pa so preverjene in imajo za seboj podatke o lastniku oz. nosilcu domene.

Uporabite domišljijo

Z domensko končnico .SI lahko kreiramo tudi zelo zanimive domene, ki si jih ljudje hitro zapomnijo. Naroci.si, izdelaj.si, privosci.si in podobno. Meja je zgolj vaša domišljija, pri čemer lahko uporabite tudi šumnike, a to morda ni najboljša zamisel.

Čeprav je velika večina takšnih domen, ki nam najprej padejo na pamet, že zasedenih, pa se vedno znova porodi ideja, ki preseneti vse. Na ta način boste ubili dve muhi na en mah, saj boste poskrbeli za zaupanje in hkrati v svet poslali domeno, ki si jo bodo ljudje hitro zapomnili.

Spletna optimizacija

Prej smo omenili spletni iskalnik Google, s katerim najhitreje brskamo po spletu in iščemo, kar nas zanima. Da pa bi Google vašo spletno stran uvrstil med tiste pri vrhu, je potrebno poskrbeti z ustrezno spletno optimizacijo. Poleg vsebinske in tehnične je pomemben del “paketa” tudi ustrezna domena.

SEO in domena

Domena predstavlja pomemben element spletne optimizacije.

Tako njeno ime kot domenska končnica. Če je oseba, ki brska s pomočjo Googla, locirana v Sloveniji, ji bo ta spletni velikan seveda najprej ponudil zadetke s spletnimi stranmi iz Slovenije. Tudi tiste s končnicami .COM in .NET, a prednost ima vedno nacionalna domenska končnica.

Registracija domene je enostavna

Če se odločite registrirati eno izmed domen, bo dovolj, da obiščete ponudnika, kot je NEOSERV.si, in s pomočjo priročnega orodja preverite razpoložljivost posameznih domenskih imen. Rezultati vam bodo pokazali proste in zasedene domenske končnice, vi pa se boste odločili za tisto, ki bo po vašem okusu.

Registracija nacionalne domenske končnice .SI je tudi cenovno ugodna, zakupite pa jo lahko za obdobje od enega do desetih let. Pa brez skrbi, da bi jo pozabili podaljšati. Ponudnik vam bo prek spletne pošte še pravi čas sporočil, da prihaja čas, ko bo domeno potrebno podaljšati.