Če ste v fazi postavljanja nove spletne strani, ste se verjetno srečali z vprašanjem glede ustreznega paketa gostovanja. Po nekaj minutah klikanja ste ugotovili, da je na trgu kar nekaj ponudbe. Te obljubljajo marsikaj, a morda niste povsem prepričani, kaj je tisto, kar v resnici potrebujete.

Seveda se morate najprej vprašati, ali bo vaša spletna stran enostavnega tipa, denimo preprost WordPress blog, ali snujete kaj zahtevnejšega. Morda večjo spletno trgovino ali pa bolj obiskan spletni portal z novicami. Zato se morate najprej odločiti za vrsto gostovanja.

Najpogostejše vrste spletnega gostovanja

Naj vam torej predstavimo štiri vrste spletnega gostovanja, ki so daleč najpogostejše.

1. Deljeno gostovanje

Pri deljenem gostovanju govorimo o storitvi, ki je verjetno najbolj pogost izbor in ponuja precej za ugodno ceno. Že sama beseda »deljeno« vam verjetno pove, da si boste prostor z nekom delili. A brez strahu. Še vedno bo vaša spletna stran samo vaša in boste imeli dostop do nje le vi. Z drugimi si boste delili le prostor na istem strežniku.

In bodite brez skrbi. Prostora za gostovanje enostavnih spletnih strani in spletnih trgovin je na strežniku več kot dovolj. Količino tega določi ponudnik spletnega gostovanja – z mislijo na uporabnika, da bo njegova stran delovala brezhibno in hitro.

Za koga je dovolj deljeno gostovanje? Če ste razmišljali o spletni strani ali trgovini na platformi WordPress, Joomla, Magento in podobno, bo to prava izbira.

2. VPS gostovanje

VPS je kratica za Virtual Private Server, kar pomeni, da boste na voljo prejeli navidezni zasebni strežnik. Zakaj navidezni? Zato, ker v resnici ne boste dobili celotnega strežnika v fizični obliki, pač pa le zakupljeni del. Kljub temu pa boste imeli na voljo vse funkcije, ki so na voljo pri strežniku v fizični obliki.

Prednost VPS gostovanja je vsekakor v strošku. Račun za električno energijo, povezavo v splet, morebitna popravila in nadgradnje ostanejo obveznost ponudnika gostovanja. VPS gostovanje bo prava izbira za vas v primeru, da ste nekoliko zahtevnejši uporabnik (več obiskovalcev, varnost, nameščanje svoje programske opreme in podobno).

3. Namensko gostovanje

Pri namenskem gostovanju gre za zakup lastnega strežnika v fizični obliki. Gre za cenovno precej drago vrsto gostovanja, ki se je poslužujejo najzahtevnejši uporabniki. Namensko gostovanje je primerno za velika podjetja in spletne razvijalce, ki potrebujejo veliko prostora in lastno strežniško okolje.

V povezavi z namenskim gostovanjem je treba omeniti, da naročnik potrebuje kar precej znanja, saj s strežnikom na daljavo večinoma upravlja sam. Sam torej določi, katero programsko opremo bo namestil na strežnik, kako bo poskrbel za varnost sistema, kako pogosto bo izvajal posodobitve in podobno.

4. Reseller gostovanje

Če ste podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem spletnih strani in bi radi želeli tržiti tudi lastne pakete spletnega gostovanja, bo reseller prava izbira za vas. Gre namreč za storitev, ki omogoča ustvarjanje dobička.

Naj vam proces na kratko predstavimo. Če se odločite za reseller gostovanje, prejmete dostop do nadzorne plošče, v kateri lahko ustvarjate pakete gostovanja. Te pakete nato po lastno določenih cenah oddajate svojim končnim naročnikom in na ta način zaslužite.

Nato je na vrsti še izbira paketa

Ko se enkrat odločite, katera vrsta spletnega gostovanja ustreza vašim potrebam, bo na vrsto prišla le še izbira ustreznega paketa gostovanja. Pri tem pa morate biti pozorni na to, kaj vam ta paket nudi.

Predvsem se osredotočite na podatke, kot so: koliko domen lahko dodate v paket, koliko spletnih strani, e-poštnih predalov in koliko prostora boste imeli na voljo, da bodo vaše spletne strani delovale hitro in brez težav.