Kaj storiti, če se .SI domena znajde v karanteni in zakaj do tega sploh pride? Morda ste enostavno pozabili, da je na vrsti podaljšanje domene, ali pa ste spregledali e-pošto z računom z naslova vašega registrarja.

V tem primeru se domena preseli v karanteno, vsa morebitna vsebina spletne strani pa postane nedostopna. Enako se zgodi z e-poštnimi naslovi, ki postanejo nedelujoči. Čas za paniko?

Karantena za .SI domeno znaša 30 dni

Navadno je zadeva rešljiva in ni potrebe po puljenju las. Ko poteče rok za plačilo podaljšanja domene .SI in ta ni bila podaljšana, se domena prestavi v tako imenovano karanteno. Gre za 30-dnevno obdobje, ko je domena in vsa njena vsebina nedostopna, a je domena še vedno na voljo za podaljšanje. V tem obdobju jo kot lastnik lahko podaljšate le vi.

Če se vam pripeti zgoraj opisani scenarij in ste lastnik domene s končnico .SI, pa bodite vseeno nekoliko previdnejši. Vrhovni registrar domen z nacionalno končnico .SI (Arnes) je določil, da gre domena po preteku 30-dnevne karantene v izbris. Po tem dejanju povrnitev žal ni več mogoča in domena postane dostopna komurkoli. Domena je v karanteni natančno 30 dni, iz nje pa pride ob natanko istem času, kot je bila registrirana. Do ure in minute natančno!

Čas karantene - .SI domena

To je pomemben podatek predvsem za tiste, ki ste kje prebrali, da kljub izteku karantene domena še vedno čaka v stanju, ki se imenuje »redemption period«, kjer gre dejansko za stanje obnovitve. Pri nas temu torej ni tako.

Stroškov s povrnitvijo .SI domene iz karantene ni

V primeru drugih nacionalnih končnic, ki to stanje poznajo, pa morate vedeti, da so lahko stroški obnovitve zelo visoki. Povrnitev domen .SI iz karantene pa s seboj ne prinaša nikakršnih dodatnih stroškov.

Če se po kakšnem nesrečnem slučaju pripeti, da vam karantena domene sovpade s karanteno, ki jo preživljamo v teh dneh zaradi izbruha koronavirusa COVID-19, bo za vas dobrodošla naslednja informacija. Karantena domene se v tem primeru s 30 dni podaljša na 60 dni.

Načeloma ne bi smelo biti nobenega strahu pred tem, da bi vaša domena končala v karanteni. Navadno vam vaš registrar vedno pravočasno pošlje obvestilo preko e-pošte, da bo registracija vaše .SI domene potekla. Če se na to obvestilo ne boste takoj odzvali, boste v večini primerov prejeli še nekaj kasnejših opozoril, tudi opozorilo na zadnji dan roka plačila.

Četudi bi se vam morda pripetilo, da vaša domena konča v karanteni, pa naj vas ne bo zaradi tega pretirano strah morebitne slabe oznake. Domena, ki se znajde v karanteni, ni označena z nobeno slabšalno oznako. Tam le počaka na dan, ko se jo odločite podaljšati.