Če ste doslej menili, da je spletno gostovanje potrebno zgolj za postavitev spletne strani, povejmo, da ni povsem tako. Samo gostovanje boste potrebovali tudi v primeru, da ne boste imeli spletne strani, želeli pa si boste uporabljati spletno pošto domene, ki ste jo kupili.

Ima vaš sosed v kleti svoj strežnik? Včasih je bilo precej pogosto, da je vsakdo imel kakšnega soseda ali prijatelja, ki je imel doma lasten strežnik. K takšnemu prijatelju so hodili sorodniki, znanci in neznanci z željo po čim cenejšem gostovanju. Ampak takšen strežnik je bil največkrat zgolj običajen računalnik, ki je napovedoval bodoče katastrofe.

Zakaj ni dobro gostovati »po domače«?

Toliko, kolikor je zgodb o domačih strežnikih, toliko je tudi najrazličnejših izkušenj, ki dokazujejo, da se jim je dobro izogniti. V večini primerov gre namreč za izvedbe, ki so precej pod pragom tistega, kar potrebuje vaša spletna stran. Pa poglejmo nekaj točk, zakaj je bolje imeti spletno gostovanje pri profesionalnem ponudniku.

Pomoč in podpora

Zgodilo se bo, da se boste pri urejanju strani kje ušteli ali pa bo vmes posegla kakšna druga nezgoda in vaša spletna stran bo izginila s spleta. Prijeli boste telefon, poklicali prijatelja, pri katerem gostujete, ta pa se vam ne bo oglasil.

Tehnična podpora uporabnikom gostovanja

Ali pa vam bo obljubil pomoč, a ga boste morali nato še ves teden prositi, naj si vzame čas. Tega si enostavno ne morete privoščiti, še posebej če govorimo o spletni strani podjetja ali o spletni trgovini.

Hitrejše delovanje

Navadno domači »ponudniki« v kleti nimajo pretirano zmogljivih naprav, kar pa seveda vpliva na kvaliteto delovanja vaše spletne strani. Počasno nalaganje ali celo občasno nedelovanje bo vaše obiskovalce pregnalo s strani. Takšni pa se navadno ne vrnejo nikoli več. Hkrati pa bo na vas pozabil tudi Google.

Varnost

Pomislite, koliko časa ste vložili v izdelavo spletne strani, morda za postavitev plačali kakšnemu podjetju, sedaj pa ta gostuje na neki napravi, ki ni posebej varna. Na ta način ste lahko ne le ob obiskovalce, pač pa tudi ob vse podatke in bazo celotne spletne strani.

Ko govorimo o spletu in uporabi le tega, je vedno potrebno poudariti varnost. Tam zunaj na neprevidne uporabnike preži veliko nevarnosti, zato ni nobene potrebe, da jim delo olajšujemo še sami.

Brezplačno gostovanje

Super, nekje na spletu ste zasledili možnost brezplačnega gostovanja in seveda brez omahovanja sprejeli ponujeno. Ker danes v resnici ni nič več brezplačno, bi vam morali v glavi zazvoniti vsi alarmi. Seveda to ne velja v primeru, ko pri podjetju kupite katero od storitev in vam kot bonus podarijo gostovanje.

Govorimo o brezplačnih gostovanjih, kjer pri ponudniku niste zapravili niti enega evra ali se vsaj naročili na prejemanje novic. V tem primeru se lahko zgodi, da vam bodo na spletno stran namestili delček svoje kode – pod pretvezo, da v zameno za brezplačno gostovanje želijo objavo kakšno oglasno pasico.

V vsakem primeru bodite pozorni in poiščite ponudnika spletnega gostovanja, ki je že dolgo na trgu, je preverjen in uporablja sodobno strojno opremo. In pozor na podporo uporabnikom!