Na vsakem koraku se srečujemo z opozorili glede varnosti na spletu. Ogromno je različnih prevar in poizkusov nepridipravov, da bi se dokopali do premoženja drugih ali jim kako drugače škodovali. To danes poteka na zelo sofisticirane načine, ki lahko prevarajo še tako pozornega človeka.

Še posebej pa vam na srce polagamo, da se posvetite varnosti v primeru, da imate v lasti svojo spletno stran. Če je ta postavljena na platformi WordPress, boste glede tega lahko postorili marsikaj. Na voljo je namreč kar nekaj vtičnikov, ki vam bodo pomagali spletno stran obdržati v izvrstnem »zdravju«.

Nepridipravi imajo radi WordPress

In sploh ne gre za to, da bi bil WordPress sam po sebi nevaren ali luknjičast. Gre bolj za to, da se zanašajo na njegovo množično uporabo in neprevidnost določenega odstotka lastnikov teh spletnih strani.

Na vdore so občutljive predvsem strani, na katerih se ne izvajajo redne posodobitve. Zastarela verzija WordPressa, zastareli vtičniki in takšni, ki so izdelani površno, a mamljivi, ker so brezplačni. V resnici morate biti pozorni tudi, da si ne namestite vtičnika, ki je morda že v osnovi namenjen škodljivim posegom v vašo spletno stran.

Varnostni vtičniki za WordPress

Na voljo je široka paleta varnostnih vtičnikov za WordPress spletne strani, ki so v veliki večini povsem zadovoljivi že v svoji brezplačni različici. Eden teh je denimo vtičnik Wordfence Security, ki si ga je doslej naložilo že več kot 4 milijone uporabnikov.

Gre za brezplačen vtičnik, s katerim boste povsem zadovoljivo zavarovali svoje spletno mesto. Ta namreč vključuje požarni zid in optični bralnik zlonamerne programske opreme. Vtičnik vas bo opozarjal na ustavljene poizkuse nepooblaščenih prijav, ustavljal bo “spam”, ki bi sicer končal v komentarjih na spletni strani, in vam omogočil, da prijavo zaklenete na svojo državo izvora.

Ključi do varnega WordPressa

Med ključne informacije glede varnosti WordPress strani vsekakor sodijo redne posodobitve. V nadzorni plošči boste imeli tako na voljo ves čas obvestila, ki vas bodo opozarjala na to, da je določen vtičnik zastarel in potrebuje posodobitev. Enako velja za samo jedro WordPressa in izbrane grafične predloge. Posodobitve so lahko nastavljene tudi na avtomatično posodabljanje, a pozor! Ni vedno najpametneje slepo posodobiti vse, kar je označeno za posodabljanje.

Najprej preverite, ali je posodobitev vtičnika skladna z verzijo WordPressa, ki jo uporabljate. Vsekakor preverite tudi, ali je vaša grafična predloga pripravljena na posamezne posodobitve. Pripeti se namreč lahko, da temu ni tako in bo vaša stran po posodobitvah podrta.

Zaščitite spletne obrazce

Ko govorimo o zaščiti spletnih obrazcev, imamo v mislih vse obrazce na strani, ki omogočajo prijavo ali komunikacijo. To najbolj enostavno storite tako, da na stran namestite vtičnik, ki od obiskovalca pred oddajo sporočila ali prijavo na stran zahteva potrditev, da je oseba in ne bot.

Govorimo o reCAPTCHA, ki od obiskovalca lahko zahteva dvoje. Klasično potrditveno kljukico z napisom »Nisem robot« ali pa manjši test, ki zajema klikanje na slike z zahtevano vsebino. V vsakem primeru se bodo na tej točki razni boti in spletni pajki morali posloviti in poiskati drugo žrtev.

In ne pozabite na kvalitetno uporabniško ime ter geslo za prijavo!